Skip to main content
 • Geleide meditatie oefeningen, wat is mindfulness? Mindfulness als aandachtstraining bij stress

  Geleide
  meditatie
  oefeningen

#Mindfulness voor iedereen

25 gratis geleide meditatie oefeningen

Op deze pagina vind je gratis online mindfulness-oefeningen die worden gebruikt bij mindfulness. De geleide meditaties zijn ingesproken door onze eigen mindfulness trainers van SeeTrue en helpen bij het mediteren.

De geleide mindfulness oefeningen zijn mindfulness bodyscans, geleide zitmeditaties en ademhalingsoefeningen. Hiervan is de 3 minuten ademruimte de bekendste geleide medatie die gericht is op de ademhaling.

Met een geleide bodyscan oefen je in aandacht voor je lichaam, zodat je in contact komt met je lichaam. Je wordt je in het hier en nu gewaar van je lijf en oefent in bewustzijn in het hier en nu. Een fijne manier van mindfulness beoefenen en je te trainen in mindfulness!

Alle audio-bestanden zijn als mp3 vanaf deze site te beluisteren door ze aan te klikken.

Geleide bodyscan meditatie

De geleide bodyscan is een mindfulness oefening die je je uit je hoofd brengt en in je lichaam. Wij leven vaak erg vanuit ons hoofd waardoor we minder contact hebben met ons lichaam. De bodyscan helpt om je lichaam weer meer te voelen. Het doel is om aandacht te hebben voor je lichaam en te voelen wat en waar je iets in je lichaam ervaart. Op den duur zul je merken dat je gevoeliger wordt en dingen in je lichaam opmerkt waar je je eerder niet bewust van was.

Geleide zitmeditatie

De geleide zitmeditatie is een is een mindfulness oefening waarbij je in een zittende houding mindfulness beoefent.

Adem en lichaam-meditaties

De aandacht richten op de ademhaling is een belangrijke mindfulness oefening. We maken kennis met de ademhaling als focus van onze aandacht. We hoeven onze ademhaling hiervoor niet aan te passen, maar alleen stil te staan bij de ervaring van onze ademhaling in ons lichaam. De ademhaling is er altijd, alleen hebben we er maar zelden aandacht voor. Door te oefenen worden we ons meer bewust van hoe onze ademhaling voelt.

Geleide ademruimte-meditatie

De ademruimte is een korte ademhalingsoefening in drie stappen die je helpt om uit de automatische piloot te stappen en je opnieuw te verbinden met het huidige moment.

Geleide meditatie oefeningen doen. Geleide mindfulness oefening

Zelfcompassie oefeningen: 3 meditaties

Hartverbinding en zelfliefde

(David Dewulf - De weg van zelfcompassie)
7 minuten
Hartmeditatie zelfcompassie

Hartmeditatie

Duur 5,5 minuten
Een veilige rustige haven compassie meditatie

Een veilige rustige haven

Duur 17 minuten

Mindful bewegen

Yoga is een is ook een vorm van mindfulness-beoefening. Een groter bewustzijn van het bewegen van het lichaam zorgt ervoor dat je je vaker en meer bewust bent van de mogelijkheden van je lichaam.
Mindful bewegen helpt je in je onderzoek en bewustwording van hoe je omgaat met ongemak en hoe je reageert op grenzen van je lichaam. De oefeningen van het mindful bewegen zorgen ervoor dat je je grenzen beter leert voelen en respecteren.

Geleide meditatie oefeningen doen. Geleide mindfulness oefening
tip

Online retraite

Voel je uitgenodigd om samen te mediteren in onze online mindfulness oefensessies.

Het is nog steeds gratis, zo veel en zo vaak je wilt.

Online geleide bodyscans en meditaties van SeeTrue Mindfulness op soundcloud

Je kunt deze mindfulness oefeningen, meditaties en bodyscans ook beluisteren op je smartphone via de app 'SoundCloud' of via de app 'Insight Timer'. Ga naar de App Store of Google Play en download ‘SoundCloud’ en of ‘Insight Timer’. Installeer de App en zoek naar SeeTrue. Je vindt dan onze meditaties en kunt deze op je mobiel afspelen.

Of kllik op een van onderstaande buttons om de bodyscans en meditaties direct te luisteren via soundcloud of Insight Timer.

Geleide meditatie oefeningen doen. Geleide mindfulness oefening
Wat is een geleide mindfulness oefening?

Wat is een geleide mindfulness oefening?

Een geleide mindfulness oefening is een mediatie met een beetje hulp. Je wordt door een mindfulnes-leraar door de meditatie geleid met instructies. Vaak een bodyscan, maar het kan ook een meditatie zijn met een verhaal, ook wel een ontspanningssugestie genoemd.

Goed om te weten bij een geleide mindfulness-oefening:

 • De meditatie hoeft geen speciale ervaring te zijn of op te roepen. Het hoeft ook niet goed te voelen en je hoeft er niet ontspannen van te raken.
  De meditatie heeft geen doel. Je hoeft dus ook nergens uit te komen. Laat je iedere keer weer opnieuw verrassen en probeer met een beginnersgeest te oefenen.
 • De meditatie is bedoeld om je te helpen ‘zijn’. Ook als je de instructies volgt, probeer niet te veel te doen en laat je verwachtingen over de  meditatie zo veel mogelijk los.
 • Als je regelmatig grote delen van de  meditatie in slaap valt kan het helpen om met je ogen open te oefenen of de oefening zittend of zelfs staand te doen.
 • Ook in de meditatie kun je de automatische piloot tegenkomen. Misschien denk je al te weten wat je in een bepaald lichaamsdeel zult voelen of loop je vooruit op de instructies van de cd. Als je dit opmerkt, kun je je opnieuw openen voor je ervaring van dít moment van de  meditatie.
 • Als je de  meditatie vaker doet, kan het zijn dat je dezelfde moeilijkheden vaker tegenkomt. Nodig jezelf uit om iedere keer weer opnieuw deze ervaring te onderzoeken alsof je het nog nooit zo hebt ervaren. Alleen zo kun je nieuwe aspecten ervan leren kennen.
 • Als je weinig voelt of ervaart bij de  meditatie is dat ook goed. Het actief zoeken naar fysieke sensaties werkt vaak tegengesteld.
 • Tijdens de meditatie kun je soms vreemde lichamelijke gewaarwordingen ervaren; een lichaamsdeel dat abnormaal warm of abnormaal koud voelt, rusteloze benen of voeten, lichaamsdelen die ‘afwezig’ lijken te zijn omdat je ze helemaal niet voelt, delen van je lichaam die anders van vorm voelen dan normaal, het zien van kleuren, etc. Het is heel normaal om zulke ervaringen te hebben. Je hoeft er niet veel mee te doen. Merk het gewoon op en laat het voor wat het is. Als je de ervaring als akelig of erg vervelend ervaart, bespreek dat dan met je trainer.
 • Er is geen ‘goede’ manier om de meditatie te doen. Er is alleen maar jouw meditatie van dit moment.

SeeTrue is er ook voor jou!

Breed aanbod

Kies tussen een groepstraining, een buddy training of een individuele training!

Nu ook online

Seetrue verzorgt ook  online mindfulness trainingen

> 6000 deelnemers

Vanaf 2007 meer dan 6000 tevreden deelnemers

Professionele trainers

SeeTrue trainers zijn allemaal VMBN categorie 1 gecertificeerd

Scherp geprijsd

Je betaalt voor een Mindfulness groepstraining max € 290. Meer info.